۵ راه آموزش کلمات مؤدبانه به کودک
چطور به بچهها یاد بدهیم لطفاً بگویند؟
شنیدن این جمله از یک کودک ۳ ساله با لحن کودکانهاش چه حسی در شما ایجاد میکند: ” لطفاً لیوان آب رو به من بدید ” استفاده از کلمه لطفاً با لحن شیرینش لبخندی بر لب ما میآورد …
بهراستی از چه زمانی و چطور باید استفاده از کلمات مؤدبانه را به کودک آموزش دهیم. آنچه امروزه میبینیم این است که فرزندانمان تا سن ۵-۶ سالگی هنوز از کلماتی مثل لطفاً، ببخشید ویا متشکرم استفاده نمیکنند و اکثراً در مهمانیها شاهد این هستیم که پدر و مادر مدام به بچه یادآوری میکنند که هنگام برداشتن میوه و … تشکر کند، اما بازهم بچهها با اکراه و زیر لبی یک تشکر میکنند …
از چه زمانی آموزش گفتن کلمات مؤدبانه (لطفاً و تشکر و…) را شروع کنیم:
بچهها حدوداً در ۲ سالگی که حرف زدن را یاد میگیرند اگر برای آنها تکرار کنید در اثر تمرین اولین کلمه مؤدبانهای که یاد میگیرند با لحن کودکانه بگویند لطفاً است؛ و بازهم اگر شما با کودک تمرین نکنید باز در ۳ سالگی قادر به گفتن لطفاً خواهد بود.
اما معمولاً تشکر کردن را بچهها دیر از لطفاً گفتن یاد میگیرند در حدود سن ۴ تا ۵ سالگی شروع به تشکر کردن میکنند.
کلمه مؤدبانه دیگری که بچهها باید در سن ۴ سالگی فرابگیرند ببخشید است که در روابط اجتماعی بسیار مهم است.
۵ راه آموزش کلمات مؤدبانه به کودک
-
خیلی زود شروع کنید:
درست است که کودک در ۴ سالگی میتواند تشکر کند و یا ببخشید بگوید اما میتوان از همان زمانی که کودک گفتن اولین کلماتش را شروع میکند به او استفاده از کلمات مؤدبانه را آموخت.
مثلاً هر بار که کودک از شما درخواست شیر دارد میگوید ” شیر ” و شما به او نگاه کنید و تکرار کنید ” شیر لطفاً ” خیلی زود فرزندتان یاد میگیرد مثل شما از کلمه لطفاً استفاده کند.
-
الگوی خوبی باشید:
همهی ما در زندگی اجتماعی خود هرروزه کلمات مؤدبانه زیادی استفاده میکنیم ولی آیا در خانه هم همینطور است …
زمانی که شما به خانه میرسید و همینکه وارد خانه میشوید متوجه میشوید فرزندتان بیتوجه به شما مشغول بازی است و نهتنها سلام که حتی نگاهی به شما نمیکند، بهترین کار این است که شما به او سلام کنید. مادر به استقبال پدر برود و با سلام و احوالپرسی درست مقابل نگاه کودک به او آموزش درست در هنگام دیدن پدر و یا بقیه اطرافیان را بدهد
و یا هنگام خداحافظی به همین شکل، مادر به همراه کودک پدر را تا دم در بدرقه کنند و با خداحافظی کنند. بچهها بیشتر از آنکه به حرفهای ما گوش دهند به رفتار ما توجه میکنند و یاد میگیرند.
در بیرون از خانه زمانی که به راننده تاکسی سلام میکنید و یا هنگام خرید از کسی که در فروشگاه را برای شما باز نگهداشته است تشکر میکنید درواقع در حال آموزش مهارتهای اجتماعی به فرزندتان هستید.
-
ارتباط درست را نشان دهید:
در زمان به کار بردن کلمات مؤدبانه و رفتارهای اجتماعی نیاز است که شما ارتباط چشمی درستی با شخص مقابلتان داشته باشید. زمانی که تشکر میکنید، زمانی که سلام میکنید … بچهها باید ارتباط چشمی شمارا کاملاً ببینند.
بچهها چطور میتوانند این را یاد بگیرند اگر خود شما در حین گفتن کلمات ارتباط چشمی ندارید و یا به صفحه موبایلتان نگاه میکنید …
-
انگیزه بدهید:
هر زمان که فرزندتان از کلمات مؤدبانه استفاده کرد حتماً او را تشویق کنید حتی اگر در حد یک تایید با تکان دادن سر باشد حتماً او را تشویق کنید.
-
کمالگرا نباشید.
حتی درزمانی که شما به فرزندتان آموزشهای لازم را دادهاید ممکن است در بعضی موقعیتها تحت تأثیر شرایط فراموش کند از کلمات مؤدبانه استفاده کند در این مواقع کمالگرا نباشید و فرزندتان را در جمع سرزنش نکنید. مثل زمانی که در شب تولدش از دیدن هدیه پدربزرگ ذوقزده شده و فراموش میکند باید تشکر کند. به بچهها زمان بدهید تا کمکم بر روابط اجتماعی مسلط شوند.
نکته مهم:
در استفاده از کلمه ببخشید، زمانی که کودک بعد از انجام کار اشتباهی ببخشید میگوید. از او بپرسید: “به نظرت کجای کارت اشتباه بود؟” کودک را با این پرسش متوجه اشتباهش کنید تا درگیر ببخشیدهای زیاد بچهها و تکرار مداوم کار اشتباهشان نشوید.
و حرف آخر:
در کنار آموزش کلمات مؤدبانه به کودک بسیار بهجاست که در همین زمان مهارت همدلی کردن را هم به کودک آموزش دهید.