به نام خدا
کودکان بیش فعال
کودکان معمولاً پرانرژی هستند آنها تمایل دارند کارهای شگفتانگیز انجام دهند و بزرگترها را هیجانزده کنند … اما بزرگترها معمولاً از وروجکهای پرانرژی و بازیگوش راضی به نظر نمیرسند و مدام با خود زمزمه میکنند : آیا کودک من بیشفعال است ؟
متأسفانه تعداد زیادی از کودکان شیطان و پرانرژی برچسب بیشفعال میخورند اما یک کودک پرتحرک و بازیگوش لزوماً بیشفعال نیست و در این مورد باید تشخیص درست داده شود .
بیش فعالی چیست ؟
بیش فعالی یاADHD یکی از اختلالات رفتاری است که در ۸تا۱۰درصد کودکان دیده میشود . این اختلال در پسران بیشتر از دختران دیده میشود .
معمولاً بیش فعالی را میتوان از ۳ سالگی در کودکان تشخیص داد . ولی در سن پایین تراز ۳ سال نیز کمخوابی ، ناآرامی و گریه زیاد هم در این کودکان دیده میشود .
علائم بیش فعالی :
کودکانی که دچار بیش فعالی هستند رفتارهایی از خود نشان میدهند که با دیگر همسالان خود متفاوت میشوند . کودکان بیشفعال
–متوجه جزییات نمیشوند و به عبارتی ناتوانی در توجه به جزییات دارند .
-بیدقت و بینظم هستند و مرتب وسایل خود را گم میکنند .
-رفتارهای ناگهانی و غیرقابلپیشبینی آنها شمارا متحیر میکند .
– آنها کودکان عجولی هستند که انتظار کشیدن را تحمل نمیکنند آنها در صف منتظر نمیمانند .
– از چیزی نمیترسند و احساس خطر نمیکنند .و کارهای خطرناکی انجام میدهند .
– نمیتوانند تکالیف مدرسه را تا آخر انجام دهند .
– نوعی بیقراری و ناآرامی همیشگی دارند .
– در کلاس درس نمیتوانند تمام ساعت روی نیمکت بنشینند و مدام از جایشان بلند میشوند .
– نمیتوانند بر روی کاری تا اتمام آن تمرکز کنند .
– زیاد صحبت میکنند و بین حرف دیگران میپرند .
– نمرات امتحانی آنها به دلیل بیدقتی پایین است و آنها اشتباهات زیادی دارند .
– بهراحتی حواسشان پرت میشود و تمرکزشان را از دست میدهند .
– در زمان بازی نمیتوانند قانون بازی را رعایت کنند و مرتب تقلب و بینوبتی دارند .
– سروصدای آنها در حین بازی زیاد است ونمی توانند بیسروصدا بازی کنند .
– با بچههای هم سن خود در حین بازی دعوا و پرخاشگری دارند .
– قلدر بازی درمیآورند و همبازیهای خود را تهدید میکنند .
– کتککاری با دوستان معمولاً در حین بازی آنها دیده میشود .
اگر کودک شما تعداد زیادی از این نشانهها را حداقل به مدت ۶ ماه دارد لازم است برای بررسی و تشخیص بیش فعالی به یک متخصص مراجعه کنید .
درمان بیش فعالی :
برای درمان بیش فعالی با تشخیص متخصص ممکن است از دارودرمانی و یا رفتاردرمانی استفاده شود . مهم این است که بعد از تشخیص بیش فعالی درمان پیشنهادی متخصص را دنبال کنید چراکه درمان نشدن بیش فعالی ممکن است زمینهساز رفتارهای ضداجتماعی و یا مشکلات افسردگی در نوجوانی وبزرگسالی شود .
۱۰توصیه به والدین دارای فرزند بیشفعال :
کودکان بیشفعال متفاوت از کودکان دیگر هستند و نیاز به توجه و مراقبت خاص دارند .ما والدین میتوانیم با رفتار صحیح خود کمک کنیم فرزندان بیشفعال بتوانند استعدادهای خود را کشف کنند و رشد بهتری در زندگی داشته باشند .
۱-برای کارها زمانبندی و برنامهریزی کنید :
برای کارهای کودک زمان خاصی مشخص کنید مثلاً برای بیدار شدن صبح ، بازی کردن ، انجام تکالیف و…
این برنامه را درجایی به دیوار بزنید که کودک هرروز ببیند و مطابق آن کارهایش را انجام دهد .یا اگر کودک هنوز قادر به خواندن نیست با نقاشی کردن یا نشانهگذاری بهجای نوشتن کارها آنها را طوری مشخص کنید که کودک بهراحتی متوجه آن شود .
بعد از برنامهریزی اگر نیازی به تغییر در برنامه بود حتماً در مورد آن با کودک صحبت کنید و به او توضیح دهید .و مطمئن شوید کودک توضیحات شمارا فهمیده است .
۲- در خانه قوانینی داشته باشید :
برای رفتارها و کارهای کودک در خانه قوانینی وضع کنید . قوانینی کوتاه و واضح .
قوانین را بهسادگی و بهروشنی برای کودک توضیح دهید .خیلی مهم است که توضیح دهید در صورت زیر پا گذاشتن و نادیده گرفتن قوانین چه اتفاقی میافتد .
و تنبیه نادیده گرفتن قوانین منصفانه و متناسب سن کودک باشد .به هیچوقت از تنبه بدنی استفاده نکنید .
۳-مثبت باشید :
برای کودک توضیح دهید چرا یکچیز را از او میخواهید و یا نمیخواهید .
هرگاه فرزند شما بهطور منظم رفتار خوبی را انجام داد هرچند کوچک باشد مثل پوشیدن لباس و بستن در بهآرامی ، حتماً او را تشویق کنید .
کودکان بیشفعال اکثر موقع به دلیل اشتباهات زیاد و کارهای خطرناکشان حرفهای منفی از والدین میشنوند این کودکان نیاز به تشویق دارند .
۴- مطمئن باشید کودک برنامه را میفهمد :
برای توضیح برنامه به کودک اول توجه کودک را به خود جلب کنید ،مستقیم به چشمان او نگاه کنید و سپس با صدایی رسا و بهروشنی برای او صحبت کنید .بهتر است از مثالها برای توضیح استفاده کنید تا کودک بهتر متوجه منظور شما شود .
از کودک بخواهید گفته شمارا تکرار کند تا مطمئن شوید که مسئله را فهمیده است .و اگر برای کار دشواری برنامهریزی میکنید هر فقط یک یا دو قسمت آن را به کودک توضیح دهید نه همه آن را همزمان .
۵-همراه کودک باشید و با او همدلی کنید :
فراموش نکنید کودک شما بیشفعال است و مدام قوانین را زیر پا میگذارد و آنها را رعایت نمیکند .
در این مواقع هنگام صحبت با کودک صدایتان را پایین نگهدارید و عصبانی نشوید . تنبیهی که در نظر گرفته بودید را انجام دهید .تنبیه حتماً متناسب سن کودک باشد .
۶- همیشه مراقب کودک باشید :
فرزندتان همیشه در مقابل چشمانتان باشد و یا مطمئن شوید بزرگسالی او را میبیند .کودکان بیشفعال کارهای خطرناکی انجام میدهند و نیاز به توجه بیشتری نسبت به همسالان خود دارد .
۷-مراقب بازی کودک با دوستانش باشید :
برای کودکان بیشفعال یادگیری مهارتهای اجتماعی و قوانین اجتماعی مشکل است . در ابتدا فقط یک یا دو دوستش را برای بازی ملاقات کند . بازی آنها را از نزدیک تماشا کنید و بابت رفتارهای خوبش او را تشویق کنید .
۸- در آماده شدن برای مدرسه او را کمک کنید :
صبح بیدار شدن برای کودکان بیشفعال دشوار است کمکش کنید شب قبل لباس مدرسه و کیفش را آماده کند . او رازمانی از خواب بیدار کنید که زمان کافی برای آماده شدن و صبحانه خوردن داشته باشد .
۹-برای تکالیف مدرسه برنامه منظم داشته باشید :
مکان مناسبی برای انجام تکالیف کودک بیشفعال انتخاب کنید ، جایی که دیگر افراد خانواده حضور نداشته باشند و همینطور تلویزیون و بازیهای کامپیوتری .
زمان انجام تکالیف را به زمانهای کوتاه تقسیم کنید و بین آنها به کودک استراحت دهید . تعداد این زمانهای استراحت نسبت به کودکان عادی باید بیشتر باشد تا کودک بتواند در حین تکالیف تمرکز داشته باشد .
۱۰-درنتیجه کار کودک تمرکز کنید نه کیفیت هر مرحله :
معمولاً زمانی که کودک تکالیفش را با دقت و بهخوبی انجام داد والدین او را تشویق میکنند ولی کودک بیشفعال را باید زمانی که موفق شد تکالیفش را به پایان برساند تشویق کنید علا رغم اینکه ممکن است زیاد خوب ننوشته باشد .
حرف آخر :
والدین زمان بیشتری را صرف بازی و تفریح با کودک بیشفعال خود کنند به کودک خود عشق بورزید ، او را در آغوش بگیرید و به او بگویید دوستش دارید .
تواناییهای او را ببینید و به او کمک کنید تا بتواند از استعدادهایش استفاده کند .
کودک بیشفعال خود را بپذیرید و قبول کنید که آنها میتوانند بهخوبی رشد کنند و موفق شوند .
موفق باشید .
[mks_button size=”medium” title=”دانلود فایل pdf” style=”squared” url=”https://moshaverkodak.com/wp-content/uploads/2017/05/رفتارهای_درست_با_کودکان_بیش_فعال.pdf” target=”_self” bg_color=”#1e73be” txt_color=”#FFFFFF” icon=”fa-cloud-download” icon_type=”fa” nofollow=”0″]
مفید بود