گریه کلاس اولی
یکی از بهترین لحظات برای هر پدر و مادری رسیدن فرزندشان به سن مدرسه است و دیدن کودک در اولین لباس مدرسهاش برای والدین شوقوذوق خاصی دارد .
کودکان معمولاً با شادی و شوری وصفناشدنی وسایل مدرسه را انتخاب و خرید میکنند و هرروز در خانه آنها را تماشا میکنند و از اینکه قرار است بهزودی به مدرسه بروند ذوق میکنند ولی این شادی برای بعضی از کودکان با نزدیک شدن به زمان مدرسه تبدیل بهنوعی نگرانی و استرس میشود و والدین میشنود که کودک مدام سؤال میپرسد آیا مامان هم با من به مدرسه میآید ؟ اگر کسی در مدرسه کن را اذیت کرد چه کسی به من کمک میکند و…
این کودکان مدرسه را باحالی متفاوت آغاز میکنند و معمولاً روز اول مدرسه میبینید که لباس والدین خود را محکم گرفتهاند و از آنها جدا نمیشوند درحالیکه بهشدت گریه میکنند …
گریه کلاس اولیها معمولاً در اکثر کودکان دیده میشود وبه عنوان یک امر طبیعی در روزهای اول مدرسه قلمداد میشود حتی کودکانی که سالهای قبل در مهدکودک بودهاند باز ممکن است در روز اول مدرسه گریه کنند .
کودک تا قبل از مدرسه در محیط امن خانه و تحت حمایت والدین به سر میبرد اما در شروع سال تحصیلی و کلاس اول ناگزیر است وارد محیط جدیدی شود که نهتنها برایش آشنا نیست بلکه در آنجا کسی را هم نمیشناسد و دوستی ندارد .ورود کودک به این محیط جدید برای کودک همراه با استرس نگرانی است و کودک ازنظر روانی فشار زیادی را متحمل میشود این فشار روانی در روزهای اول مدرسه به شکل گریه کردن وبی تابی از دوری پدر و مادر خود را نشان میدهد .
اما گریه کلاس اولیها تا چه مدت بعد از شروع مدرسه طبیعی قلمداد میشود ؟
کودکان برحسب شرایط روحیشان و موقعیتی که در آن زندگی میکنند ممکن است نسبت به فشار روانی اول مدرسه واکنش متفاوتی از خود نشان دهند بعضی از کودکان راحتتر با شرایط جدید سازگار میشوند و دوستانی برای خود پیدا میکنند ولی بعضی دیگر از کلاس اولیها نیاز دارند که خانواده برای سازگاری بیشتر با محیط جدید به آنها فرصت بیشتری بدهند تا بتوانند به محیط جدید خو گرفته و آرام شوند .
اما متأسفانه بسیاری از والدین در شروع سال تحصیلی وقتی با گریه کودک خود مواجه میشوند ممکن است از اینکه فرزندشان که تا چند روز قبل بدون مشکل به کلاسهای تابستانی میرفت و اکنون به ناگه بیتابی و گریه میکند دچار سردرگمی شده و با کودک رفتار نادرستی داشته باشند .
گفتن جملاتی با بار منفی بشدت کودک را هراسان و نگرانتر میکند جملاتی مثل “خجالت بکش تو دیگِ بزرگ شدی “ویا “اگه گریه کنی کسی باهات دوست نمی شه ” نه تنها مشکل را حل نمی کند بلکه ممکن است مشکلات بیشتری را به وجود بیاورد .
گریه کلاس اولیها ممکن است فقط روز اول مدرسه باشد ویا تا یک هفته کودک هر صبح برای رفتن به مدرسه گریه کند و یا حتی تا یک ماه طول بکشد … بله هر کودک بسته به شرایط روحی که دارد به مدتزمان خاصی برای سازگاری نیاز دارد این مدت از یک روز تا یک ماه میتواند متفاوت باشد و اگر در این مدتزمان والدین شکیبایی و حوصله نداشته باشند و به کودک فشار مضاعفی وارد کنند کودک ممکن است دچار مشکلات خاصی گردد که هم برای کودک شرایط سختی خواهد بود هم برای والدین .
اگر در این شرایط به کودک فشار روانی زیادی وارد کنیم و اجازه ندهیم او با شرایط کنار بیاید ممکن است فرزندمان دچار اختلالات گوارشی شود بیاشتهایی و یا حالت تهوع و دلدرد داشته باشد ،ممکن است دچار لکنت زبان شود و یا اینکه دچار مشکلات روحی و روانی شود که برای کودک ضربه روانی سختی خواهد بود .
حال اگر یک ماه از بازگشایی مدارس گذشت و ما میبینیم که کودک کلاس اولی ما همچنان صبحها گریان به مدرسه میرود در اینجا لازم است که شرایط را بررسی کنیم ببینیم آیا چیز خاصی در مدرسه موجب ترس و دلهره کودک ما شده است که او هنوز آرام نشده است ؟ برای یافتن دلیل ترس کودک لازم است ابتدا با فرزندتان همدلی داشته باشید احساسات او را درک کنید و نگویید گریه فایده ندارد و یا جملات منفی دیگر ، او را دلداری داده و او را تشویق کنید راجع به نگرانیهایش با شما صحبت کند . ممکن است از بین صحبتهایش به دلایل ترس او پی ببرید و یا در این مورد میتوانید با معلم او صحبت کنید و از ایشان نیز علت را جویا شوید .
گاهی ممکن است علت گریه کلاس اولی اضطراب جدایی باشد که در این حالت گریه کودک بیشتر از یک ماه ادامه دارد و کودک دائم نگران است که درزمانی که از مادر جداست و در خانه حضور ندارد برای والدینش اتفاق ناخوشایند وحشتناکی بیفتد که در این مورد خاص حتماً باید با یک روانشناس و یا مشاور در مورد مشکل کودک صحبت کنید .
امیدوارم شروع سال تحصیلی خوبی داشته باشید .