این روز ها فکرم خیلی مشغول مساله ای هست و خیلی منو در گیر خودش کرده ، وقتی که کوچیک بودم در همسایگی خونه قدیمی ما یه خانواده ای زندگی می کردن که یه پسر هم سن من داشتن و یه جواریی هم بازی هم بودیم تا این که به مرور زمان بزرگ شدیم و ما از اون محله رفتیم و من خبری از دوستان دوران کودکیم نداشتم تا این که چند روز پیش اتفاقی توی فروشگاه یکی از دوستانم رو دیدم و دوستم منو به خونشون دعوت کرد وقتی به خونه دوستم رفتم و بحث بچه های محله شد و دوستم اسم پسر همسایه رو آورد و گفت که وضعیت خوبی نداره و به خاطر مشکلاتی که براش به وجود اومده به سمت مواد مخدر کشیده شده و به هیچ عنوان دوست نداره که خوب بشه ، از وقتی دوستم اینو واسم تعریف کرده ناخوداگاه فکرم به سمت دوستان دوران کودکیم میره ، مدام با خودم فکر می کنم که الان من یک مادر هستم و احتمال داره برای کودک من هم از این اتفاق ها بیافته ولی باید چکار کنم که کودک من بتونه در برابر مشکلات بایسته و نشکند .
تاب آوری به چه معناست ؟
یعنی وقتی کودک در شرایطی قرار گرفت که خطرناک است و ممکنه که آسیب ببینه ، بتونه در مقابل این شرایط پر خطر بایسته و آسیب پذیر نباشد .
چرا بالا بردن تاب آوری در کودکان مهم است ؟
زندگی یه عالمه غم و ناراحتی داره ، یه عالمه اتفاق های بزرگ و کوچیک داره ، کودکی که اعتماد به نفس بالایی داره و یاد گرفته که با مشکلات چه جوری برخورد کنه و می تونه در مقابل این مشکلات ایستادگی کنه تا بتونه پیشرفت کنه ، رشد کنه ، ولی کودکی که اعتماد به نفس پایینی داره نمی تونه در مقابل مشکلات ایستادگی کنه ، این مشکلات سدی میشن در مقابل کودک تا نتونه پیشرفت و رشد کنه و باعث میشه مسیر انحرافی رو برای ادامه زندگی انتخاب کنه ، برای همین خیلی مهمه که به کودکان یاد بدیم چه طوری در مقابل مشکلات دوام بیارند .
روش های بالا بردن تاب آوری در کودکان چیست ؟
برای این که بتونیم تاب آوری رو در کودکان بالا ببریم از کودکی باید به اونها آموزش هایی رو یاد بدیم تا بتونن کمتر آسیب ببینند .
۱ – شناختن توانایی خود
می تونیم با بازی و نمایش به کودک کمک کنیم تا بتونه خودشو بشناسه و با تواناییهای خودش آشنا بشه تا در موقعیت های مختلف با توجه به توانایی خودش رفتار مناسبی رو نشون بدهد .
۲ – آموزش مهارت حل مساله
برای این که کودک مهارت حل مساله رو یاد بگیره ، اول این که باید محیطی رو فرآهم کنیم که یه مسله داشته باشه و از کودک بخوایم که برای حل این مساله یا مشکل راه حل بده ، راه حل های کودک چه درست باشه و چه غلط نباید کودک رو مسخره کنیم و بخندیم ، باید کودک رو تشویق کنیم تا راه حل هایی دیگه ای هم بگه و علاقه مند به حل کردن مساله موجود بشه ، در آموزش حل مسله به کودک ، مهم اینه که کودک بتونه مسله رو تشخیص بده و راه حل های مختلفی رو بیان کنه و بتونه هر کدوم رو ارزیابی کنه و در آخر یکی رو انتخاب کند .
مهارت حل مساله باعث میشه اعتماد به نفس کودک بالا بره و بتونه کارهایی که تا حالا انجام نداده رو انجام بدهد .
۳ – آموزش مهارت های ارتباطی به کودکان
برای این که کودک بتونه به خوبی مهارت ارتباطی رو یاد بگیره و بتونه با کودکان هم سن خودش ارتباط بگیره باید از طریق بازی ( پانتومیم ، رساندن پیام ، ببین و بگو و . . . ) و نقاشی و یا قصه گویی با تصاویر ، این مهارت رو به کودک آموزش بدهیم .
۴ – آموزش مهارت همدلی
مهارت همدلی به کودک این اجازه رو میده که خودشو جای دوستاش بزاره و اونها رو درک کنه ، برای آموزش این مهارت به کودکان می تونیم از قصه و نمایش استفاده کنیم و در حین خوندن قصه و یا اجرا کردن نمایش سوالهایی رو از کودک بپرسیم و کودک رو با سوالهامون به چالش بکشونیم ، هدف ما از این کار اینه که کودک یاد بگیره که با رفتارش ممکنه که روی دوستش تاثیر بزاره و دوستش رو ناراحت و یا خوشحال کند .
۵ – چگونگی بیان احساسات
کودک باید بدونه که در موقعیت های مختلف احساسش رو چه طوری بیان کنه ، برای این کار با کودک یه بازی رو انجام میدیم یه انیمیشن رو میزاریم و با کودک تماشا می کنیم ، بعد از دیدن انیمیشن ، از کودک می خوایم که چهره شخصیت های انیمیشن رو حدس بزنه و اجرا کنه خود ما هم همراه کودک احساسات رو حدس بزنیم و اجرا کنیم ، این کار باعث میشه کودکان احساسات مختلف رو بشناسن و یاد بگیره که در موقعیت های مختلف چه احساسی داشته باشه و چه طوری احساسش رو بیان کند .